Het organiseren van je koelkast, hoe doe je dat?

Koelkast organiseren

Het organiseren van je koelkast is essentieel om voedsel vers te houden en het kan je ook helpen geld te besparen, voedselverspilling tegen te gaan en het plannen van maaltijden vergemakkelijken. Het organiseren van je koelkast kan een ontmoedigende taak zijn, vooral als je het nog nooit eerder hebt gedaan. In dit artikel bespreken we hoe je je koelkast goed kunt organiseren en hoe je structuur in je koelkast na het organiseren kunt onderhouden.

Waarom je koelkast ordenen?

De waarom vraag is belangrijk omdat je op deze manier je doel stelt. Doelen stellen is het startpunt van al je zaken die je op orde wilt stellen. Wil je weten waarom het stellen van een doel zo belangrijk is voor het brengen van structuur in je leven? Klik hier om dit te lezen.

Een voorbeeld van je doelstelling kan gaan over voedselverspilling tegengaan door alles zichtbaar te maken in je koelkast zodat je op tijd je voedsel kan benuttigen. Of om geld te besparen door je voedsel snel en makkelijk te vinden in je koelkast en hierdoor niks dubbel of teveel koopt. Neem de tijd om je doelstelling te bepalen door te antwoorden waarom je jouw koelkast wilt ordenen.

Hoe organiseer je een koelkast goed?

Laten we eens duiken in praktische tips om een koelkast goed te organiseren:

koelkast organiseren

1. Start met het schoonmaken van je koelkast

Voordat je begint met organiseren, is het belangrijk om je koelkast schoon te maken. Haal alles uit de koelkast en veeg de schappen en laden af met een warm sopje. Droog je koelkast goed af zodat het niet meer nat is.

Koelkast organiseren 5

2. Sorteer soortgelijke artikelen

Sorteer je voedsel op je aanrecht voordat je het terugplaatst in je koelkast. Daarna bekijk je welke ruimte in je koelkast geschikt is per ‘voedselgroep’. Binnen elke aangewezen ruimte is het belangrijk om gelijksoortige artikelen bij elkaar te houden. Bewaar bijvoorbeeld al je specerijen op één plank of in één deurvak en groepeer je fruit en groenten in een groentelade. Dit maakt het gemakkelijker om te vinden wat je nodig hebt en voorkomt dat voedsel achterin de koelkast verdwijnt.

3. Gebruik speciale ruimtes voor je voedselgroepen

Om je koelkast overzichtelijk en hygiënisch te houden, wijs je specifieke zones aan voor je voedselgroepen. Een voorbeeld is om de bovenste plank alle restjes te bewaren, de middelste plank voor alle zuivelproducten en de onderste plank voor vlees en vis. Hierdoor vindt je sneller terug wat je nodig hebt en voorkom je kruisbesmetting.

koelkastorganiseren4

4. Maak gebruik van doorzichtige verpakkingen

Doorzichtige verpakkingen is een goede manier om te zien wat erin zit. Gebruik duidelijke verpakkingen voor restjes, gesneden fruit en groenten en snacks. Zo kun je zien wat erin zit zonder dat je de bak hoeft te openen en door de structuur van je koelkast hoeft te rommelen.

Koelkast organiseren 3

5. Labelen, labelen, labelen

Soms raken je doorzichtige bakjes een beetje beslagen. Dit maakt het minder goed zichtbaar wat de staat is van de kwaliteit van het eten. Het labelen van je bakjes kan in dit geval enorm handig zijn, vooral als je koelkast gebruikt wordt door meerdere mensen. Hiervoor kan je een label-maker gebruiken (onze favoriet!) of schijf op een stikker met een stift de naam van je voedsel en de datum wanneer je het in de koelkast hebt geplaatst.

Koelkast organiseren

6. Gebruik een ‘Lazy Susan’

Een Lazy Susan kan een geweldig hulpmiddel zijn voor het organiseren van specerijen, potten en sausjes. Een Lazy Susan is een draaiplateau dat op een plank in je koelkast geplaatst kan worden. Gebruik het om spullen op te bergen die moeilijk bereikbaar zijn. Dit maakt het gemakkelijker om te vinden wat je zoekt en voorkomt dat spullen achterin de koelkast verloren gaan.

Koelkastorganiseren

7. Koelkast bakken

Gebruik koelkast bakken om gelijksoortige artikelen te groeperen, zoals yoghurt, kaas of drank. Koelkast bakken maken het gemakkelijk om alles in één keer eruit te halen voor een snelle schoonmaak en reorganisatie.

Hoe onderhoud je jouw gestructureerde koelkast?

Het organiseren en ordenen van je koelkast is de voorbereiding. Hierbij heb je al het halve werk gedaan om meer structuur in je koelkast te brengen. Echter is het hierna belangrijk om deze organisatie na verloop van tijd te onderhouden. Hiervoor geven we je een aantal checklist punten die je kan opvolgen om je gestructureerde koelkast op te volgen.

FIFO methode:

First in = first out: om voedselverspilling te voorkomen, is het belangrijk om je voedsel regelmatig te roteren. Als je boodschappen doet, zet dan de oudere artikelen vooraan in de koelkast en de nieuwe achteraan. Zo gebruik je de oudere artikelen voordat ze bederven.

Stel de juiste temperatuur in:

Om je voedsel vers en veilig te houden, is het belangrijk om je koelkast op de juiste temperatuur te houden. Het ideale temperatuurbereik voor een koelkast ligt tussen 2-4°C. Gebruik een thermometer om de temperatuur te controleren en pas zo nodig de instellingen aan.

Houdbaarheidsdatum monitoren:

Maak er een gewoonte van om regelmatig de houdbaarheidsdatum van je voedsel te controleren. Op deze manier kan je oudere artikelen gebruiken voordat ze bederven en voorkom je voedselverspilling.

Koelkast schoonmaken:

Om te voorkomen dat schimmel en geuren zich ophopen, is het wijs om bijvoorbeeld 1 keer per maand je koelkast schoon te maken. Dit geeft ook de kans om verbeteringen toe te passen in je organisatie van je koelkast.

Maak je koelkast niet te vol:

Om je koelkast inzichtelijk te houden, zorg je voor genoeg ruimte tussen je voedsel. Een overvolle koelkast maakt het moeilijker om je koelkast gestructureerd te houden.

Conclusie:

Het organiseren van je koelkast kan overweldigend lijken, echter is het zeker de moeite waard. Met deze tips kun je voedselverspilling tegengaan, geld besparen en het plannen van maaltijden vergemakkelijken. Vergeet niet om je koelkast regelmatig schoon te maken, de houdbaarheidsdatum te controleren en je voedsel te roteren om je organisatie op peil te houden. Met een beetje moeite kun je een schone en georganiseerde koelkast hebben die je leven gemakkelijker maakt.

Dit bericht is gepost in Wonen.