Een week planning voor je maaltijden

Week planning

De voordelen van een week planning:

Een week planning voor je maaltijden kan een groot aantal voordelen opleveren. De grootste oplevering is het verminderen van stress! Vooraf te weten wat je gaat eten Maaltijd planning stress op drukke dagen. De verwachting is er al en hierop kan je je instellen. Daarnaast kan je rekenen op tenminste vier andere voordelen:

Je bespaart geld:

Door vooraf te plannen van de maaltijden helpt impulsaankopen te voorkomen. Je voorkomt hiermee doordeweeks hongerig in de supermarkt gehaast boodschappen te halen. Het vermindert voedselverspilling en dus uiteindelijk een flinke besparing op de maand balans.

Verbetert de voeding:

Het vooraf bedenken van gezonde maaltijden zorgt ervoor dat je de nodige voedingsstoffen en vitaminen uit verschillende voedselgroepen binnenkrijgt. Dit helpt om je gezondheidsdoelen te halen.

Je bespaart tijd:

Je investeert tijd één keer anderhalf uur per week aan een week plan. Dit bespaart anderhalf uur tijd per dag aan keuzestress, boodschappen halen, voorbereiding en kooktijd.

Helpt balans te krijgen in je gewicht:

Je krijgt inzicht in je calorie inname en dit resulteert in gezondere voedingskeuzes.

In drie stappen een week planning voor je maaltijden

1. Stel een SMART doelstelling op:

Elk goed gestructureerd plan begint met het stellen van een doel: bepaal wat je met je maaltijd plan wilt bereiken. Stel je doel SMART op. Dit zal helpen om gefocust te blijven en je resultaten te meten. Een voorbeeld van een SMART doelstelling:

Het verlagen van mijn vetpercentage met 10% in een looptijd van 1 jaar door een 7-daagse weekplanning voor mijn maaltijden te maken op elke zondag. 

Jouw doel is je focus. Echter kan je subdoelen stellen om jouw doel in stappen te behalen. Een voorbeeld hiervan is 3 keer per week een trainingsschema te volgen om in 3 maanden 2% vetpercentage te verlagen. Op deze manier creëer je realistische acties en verlies je geen motivatie.

2. Bepaal je basis structuur:

Kookstijl

Een basis structuur maak je aan de hand van jouw persoonlijke kookstijl. Iedereen heeft een persoonlijke kookstijl. De ene vindt het prettig om een recept te volgen, en de ander kookt graag uit de losse hand. Leer jouw kookstijl kennen, zodat jouw persoonlijke stijl de basis wordt van je week planning.

Basis maaltijden

Kies je basis maaltijden uit: nu je doel is gesteld, kan je hier bijhorende recepten kiezen. Er zijn een aantal methodes om je recepten uit te kiezen. Dit ligt persoonlijk, dus bedenk of je graag uit de losse hand kookt of puntje precies een recept volgt. Als je bijvoorbeeld graag kookt uit de losse hand, is het belangrijk om genoeg boodschappen te halen om 7 heerlijke maaltijden te kunnen maken. Om toch creatief uit de losse hand te kunnen koken en gestructureerd te blijven kan je beginnen voor elke dag van de week een hoofd product te kiezen (stukje vis, vlees, vegetarische vervangers of veganistische maaltijd). Zorg dat je voor de hele week genoeg basisvoedsel (aardappel, rijst, pasta, salade) en verschillende soorten groenten in huis hebt. Het belangrijkste voor structuur in je maaltijd plan is eten voor een week te halen, een goed gevulde kruidenla, marinades en verse kruiden (dit kan je ook vers voorbereiden door in te vriezen) voor te bereiden.

Tools

Wanneer je graag kookt aan de hand van een recept is de basis maaltijd gebaseerd op je basisvoedsel, type keuken, dieet wensen etc. Gebruik hiervoor tools zoals de recepten websites van de Albert Heijn of Jumbo (tip: je kan je week planning dan ook gelijk bij je favoriete supermarkt bestellen). Zorg voor 7 maaltijden aan de hand van jouw kookstijl, zodat je precies weet hoe je te werk kan gaan.

3. Maak je week planning

Wanneer maak je de week planning?

Stel een moment in de week in om de opvolgende week te plannen. De vrijdag na werk is een ideaal moment hiervoor, maar ieder ander moment naar voorkeur bepaal jij. Op dit moment kies je jouw recepten aan de hand van je kookstijl en maak je een boodschappenlijstje. Je recepten kan je printen of opschrijven in een week agenda.

Wanneer haal je de boodschappen?

Hierna bepaal je wanneer je de boodschappen gaat halen. Een prettig en efficient moment is op een zondag (tip: vermijd de zaterdag in verband met drukte) boodschappen te halen.

Wanneer en welke maaltijd per dag?

Als alles in huis is gehaald, plan je je maaltijden: bepaal welke maaltijden je op welke dagen gaat eten, rekening houdend met je schema en eventuele evenementen of activiteiten die van invloed kunnen zijn op je maaltijd planning.
Overweeg sommige ingrediënten of maaltijden vooraf voor te bereiden, zoals het hakken van groenten of het koken van granen, om tijd te besparen tijdens de week.

Conclusie

Wees flexibel! Onthoud dat de maaltijd planning bedoeld is als een nuttig hulpmiddel, niet als een starre set regels. Als je tijdens de week aanpassingen moet doen, is dat niet erg! Gebruik je maaltijd plan om structuur te geven aan je week, maar wees bereid om het aan te passen als dat nodig is. Houd je vooruitgang bij: Houd je maaltijden bij en hoe je je gedurende de week voelt. Dit zal je helpen te bepalen wat goed voor je werkt en welke aanpassingen je in de toekomst misschien moet maken.

Dit bericht is gepost in Wonen.